Proč si občas dopřát zelenou kávu



Káva je skvělý nápoj. Jemný a silný zároveň, s omamnou vůní čerstvě namletých zrn. Jen si vzpomeňte na ten pocit, když usrknete poprvé z horkého šálku. Dokonalost, že? Ale někdy je třeba nechat stranou pražená zrna a podívat se na kávová zrna v jejich původní podobě. Tedy nepražená, zelená zrna. Věděli jste vůbec, že kávová zrna jsou zelená, dokud se neopraží? Zelená káva je vlastně klasická káva. Jsou to běžná kávová zrna, ale která zatím neprošla procesem pražení. Proto má světlejší zelenou barvu, jemnější vůni a také úplně jinou chuť, než na jakou jsme zvyklí u pražené kávy.

KÁVOVÁ ZRNA

Nápoj připravený ze zelených kávových zrn je světlejší, méně hořký a ucítíte v něm bylinkové podtóny. Hlavním rozdílem mezi těmito dvěma kávami je to, že v nepražené kávě je více látek, které prospívají našemu tělu. Během pražení se totiž některé látky vypařují, zatím co v zelené kávě zůstávají.

káva

Antioxidanty

Zelená káva je plná antioxidantů, konkrétně kyseliny chlorogenové. To je velmi silný antioxidant, který podporuje detoxikaci organismu. Pomáhá tělu také zvládat stres a odbourávat únavu.

Šetrnější k žaludku

Káva je vynikající, ale co si budeme – není zrovna šetrná k našemu žaludku. Už jen díky vysokému obsahu kofeinu. Zelená káva je vhodnější pro lidi, kteří mají citlivé trávení, a snadno u nich dojde k podrážděnému žaludku.

Podpora metabolismu

Podle některých studií může pití zelené kávy přispět k rychlejšímu metabolismu a tím ke spalování tuků. Žádný zázrak sám o sobě to není, nečekejte, že jen pitím zelené kávy budete hubnout jedno kilo za druhým. Ale jako doplněk k hubnutí je zelená káva velmi dobrou volbou.

Jak si připravit zelenou kávu?

Základem je mít doma nepraženou kávu. Buď celá zrna, nebo namletou směs. Nejlépe nahrubo. Lžičku či dvě kávy zalijte horkou vodou. Neměla by být ale úplně vařící. Nechte louhovat asi 10-15 minut a poté ji přeceďte.