AJVAR Podravka – Čistě zeleninová příloha z paprik a lilků

Ajvar Podravka se skvěle hodí jako příloha ke grilovaným masům, klobásám a zelenině. Ideální je i k dochucení zeleninových jídel a gulášů, ale vhodný je také k těstovinám, nebo jako základ na pizzu. Ajvar Podravka je výtečný do lehkých, jednoduchých a zdravých pomazánek z čerstvého sýru nebo pomazánkového másla. Ajvar Podravka obsahuje pouze přírodní ingredience, má nízkou kalorickou hodnotu a je bohatý na beta-karoten.Je bez aromat, konzervantů a umělých barviv, neobsahuje alergeny a je vhodný i pro vegetariány a vegany.

paprika
 
Nejdůležitější surovinou ajvaru je červená paprika.Hotový ajvar obsahuje přes 80 % paprik. Podravka používá speciálně vyšlechtěné papriky odrůd Podravka a Slavonka, které jsou na ajvar ideální – mají sytě červenou barvu, dobře se jim daří v regionu chorvatských nížin a plody dozrávají ve stejnou dobu. Dalšími surovinami jsou lilky, rajčata, slunečnicový olej, trochu koření, cukr a ocet – nic víc ajvar Podravka nepotřebuje!
 
Vaření ajvaru má na Balkáně dlouhou tradici a recepty se v rodinách dědí z generace na generaci.

lilek
 
A jak vlastně vypadá tradiční příprava ajvaru? Výroba ajvaru je vázána na dobu, kdy dozrávají papriky. Ajvar Podravka se vyrábí výhradně v chorvatském závodě Kalnik jednou ročně ze 100% čerstvých surovin. Produkce paprik je lokální, a proto jsou sklizené papriky během 3 hodin přepraveny do závodu a zpracovány do ajvaru.

Sklizené papriky je potřeba omýt, osušit a odstranit z nich jádřince. Lilky se upečou, z paprik se po spaření sloupne slupka a takto připravená zelenina se pak už jen protlačí přes mlýnek. Směs se poté dochutí podle libosti a několik hodin se za stálého míchání vaří. Správnou konzistenci má tehdy, pokud v něm lžící můžete udělat hlubokou brázdu, která se okamžitě nezavře. Hotový ajvar se poté zavaří do sklenic a je tak kdykoliv připravený k podávání!
 
Věděli jste, že koupí hotového ajvaru, ušetříte poměrně značnou část času a energie? Jeho vaření a příprava v domácích podmínkách zabere okolo čtyř hodin!

AJVAR Podravka – Čistě zeleninová příloha z paprik a lilků
Ohodnoťte příspěvek